CONCERT N. 7 – A RITME DE TANGO
FABIO FURIA, bandoneó
MARCO SCHIRRU, piano
SANT PERE DE RODES
Dissabte, 3 d’agost de 2024, a les 20h.
PROGRAMA
Astor Piazzolla
Michelangelo 70
Astor Piazzolla
Verano Porteño
Fabio Furia
Vals Jazz
Astor Piazzolla
Invierno Porteño
Emilio Balcarce
La Bordona
Astor Piazzolla
Otoño Porteño
****************
Fernando Otero
Pagina de Buenos Aires
Astor Piazzolla
Primavera Porteña
Astor Piazzolla
Adios Nonino
Astor Piazzolla
Tristezas de un doble A
FABIO FURIA, piano
Fabio Furia, compositor i arranjador, és considerat un dels bandoneonistes més importants i apreciats d’Europa. La seva activitat concertística l’ha portat a actuar arreu del món en les sales de concerts més prestigioses, incloent-hi la Tonhalle de Zuric, Dvorak Hall del Rudolfinum de Praga, el Teatre Bozar de Brussel·les, Parco della Musica de Roma, l’Auditorium Arvedi de Cremona, el Teatre Líric de Cagliari, l’Onassis Culture Center d’Atenes i la Großer Saal de Klagenfürt.
Molt apreciat a escala internacional, el seu talent és reconegut per nombroses institucions i festivals musicals, nacionals i internacionals. També ha col·laborat amb músics i conjunts prestigiosos, com: Antony Pay, Michel Michalakakos, Franco Maggio Ormezowski, Anne Gastinel, Stefano Pagliani, Anna Tifu, Jean Ferrandis, Roberto Cappello, Solisti della Scala, Turner String Quartett, Kodàly String Quartett, Budapest String Orchestra, Daniel Binelli, Juan José Mosalini, Hiba al Kawas, Salzburg Chamber Soloists, Orchestra Sinfonica di Kiev, Baden Baden Symphony Orchestra, Kso Kärtner Sinfonieorchester, Trio Wanderer.
S’ha exhibit com a solista a Itàlia, Canadà, Mèxic, Croàcia, Suïssa, República Txeca, Alemanya, França, Eslovènia, Macedònia, Lituània, Àustria, Espanya, Japó, Corea, Grècia, Líban i Estats Units.
Recentment, ha tornat d’una gira per la Xina amb l’Orquestra italiana “I Musici”. També el 2023 ha dirigit i realitzat, com a solista, una sèrie de concerts a Sardenya amb l’Orquestra Anton Stadler i l’Orquestra típica de Tango del conservatori de Cagliari.
És membre del Novafonic Quartet amb el qual desenvolupa una important activitat concertística en sales i institucions prestigioses, alguns concerts han estat enregistrats i emesos pels concerts del matí de Rai Radio3 i pel canal Rai5.
Va començar l’estudi de l’acordió als set anys, primer com a autodidacta i després sota la guia de la professora Eliana Zajec a Trieste. No obstant això, deu gran part de la seva formació musical al Prof. Corrado Rojac que, durant alguns anys durant l’adolescència, li va impartir lliçons d’instrument, solfeig i harmonia.
Posteriorment, als setze anys, va estudiar clarinet al Conservatori de Cagliari, diplomant-se, amb la màxima puntuació, en només quatre anys, sota la guia del Mestre Roberto Gander. Es va perfeccionar amb alguns dels millors clarinetistes del món, entre els quals Antony Pay, Alessandro Carbonare i Wenzel Fuchs.
Paral·lelament a la carrera concertística amb el clarinet, va emprendre l’estudi del bandoneó amb alguns dels bandoneonistes més prestigiosos del món, com, per exemple, Juan José Mosalini i Daniel Binelli, diplomant-se brillantment al conservatori de París Gennevilliers sota la guia de Juanjo Mosalini.
Ha fundat l’Acadèmia Italiana del Bandoneó, amb la qual organitza classes magistrals i concerts amb els solistes més importants del món.
Del 2014 al 2018 va impartir un curs lliure de bandoneó al Conservatori de Música “G. P. Da Palestrina” de Cagliari, el primer i únic a Itàlia. A conseqüència d’aquesta experimentació, el juny de 2018, el MIUR va establir el primer curs acadèmic per a l’obtenció de la llicenciatura en Bandoneó, ja convertit en un important punt de referència per a l’instrument, capaç d’atreure alumnes de tot el món.
Té a l’actiu diverses gravacions discogràfiques: “ContraMilonga” (2010), “Fabio Furia en concert” (KNS Classical – 2013), Novafonic Quartet (KNS Classical – 2015). El 2021 es va publicar el nou CD titulat “A Los Maestros” amb el guitarrista Alessandro Deiana per l’etiqueta Da Vinci Publishing.
Toca un bandoneó 142 de la fàbrica alemanya Alfred Arnold Bandonion und Concertinafabrik Klingenthal del qual és col·laborador. Posseeix i toca també dos bellíssims bandoneons històrics Alfred Arnold, un “completo nacarado” del 1937 i un “Negro Liso” del 1938 entre els poquíssims exemplars existents conservats en perfectes condicions.
MARCO SCHIRRU, piano
Marco Schirru, de la classe del 1994, es va graduar en Piano amb la màxima qualificació, lloança i menció especial al Conservatori “G.P. da Palestrina” de Cagliari sota la guia de la Professora Aurora Cogliandro. En la mateixa institució va obtenir el Diploma acadèmic de segon nivell en Piano amb la qualificació de 110/110, amb lloança i menció especial. Posteriorment, es va perfeccionar amb Pietro De Maria a l’Escola de música de Fiesole i amb Enrico Pace a l’Acadèmia de Pinerolo.
Va participar en les Masterclass impartides pels professors J.M. Luisada, J. Rouvier, U. Weyand, D. Merlet, L. Zilberstein, G. Andaloro, G. Tacchino, P. Camicia, B. Canino, R. Castro. Va finalitzar brillantment el curs bianual per a mestres col·laboradors de l’Acadèmia del Teatre alla Scala. Com a solista i camerista, s’ha exhibit en alguns dels més prestigiosos teatres italians (Teatre La Fenice de Venècia, Teatre Carlo Felice de Gènova, Teatre Líric de Cagliari, Teatre Màxim “Bellini” de Catània, Teatre alla Scala de Milà) i en importants festivals a Itàlia i a l’estranger. Ha estat guanyador de nombrosos concursos nacionals i internacionals.
Els concerts del Novafonic Quartet, del qual és membre des de fa diversos anys, han estat transmesos per les emissores Rai5 i RaiRadioTre. Ha col·laborat amb artistes de reconeguda fama com Anna Tifu, Fabio Furia, Barbara Frittoli, Ernesto Palacio, Ottavio Dantone, Sesto Quatrini. Actualment, és professor de Pràctica pianística al Conservatori de Cagliari.