CONCERT N. 8 – PIANO POÈTIC

SOPHIA VAILLANT, piano

SANT PERE DE RODES
Dimecres, 7 d’agost de 2024, a les 20h.

PROGRAMA

Clara Schumann
Polonesa Op. 1 n. 1, en Mi bemoll Major
Polonesa Op. 1 n. 2, en Do Major

Wolfgang Amadeus Mozart
Rondo K. 485 en re menor

Clara Schumann
Quatre peces fugitives, Op. 15

Franz Liszt
Hymne de l’enfant à son reveil (extret de les Harmonies poétiques et religieuses)

Sergei Rachmaninov
Etude-Tableau Op. 39 n. 1

******

Clara Schumann
Variacions sobre un tema de Robert Schumann, Op. 20

Jean-Philippe Rameau
L’Enharmonique
L’Egyptienne

Frédéric Chopin
Scherzo n. 2 en si bemoll menor, Op. 31


SOPHIA VAILLANT, piano

Sophia Vaillant va estudiar piano al CNR de Boulogne-Billancourt amb Geneviève Ibanez. Paral·lelament, va continuar la seva formació general (batxillerat i després estudis de psicologia a la Universitat René Descartes a París). El 1988 va rebre un primer premi per unanimitat en piano, i posteriorment va ingressar al Conservatori Nacional Superior de Música de Lió a la classe de Pierre Pontier. El 1992 va obtenir el Diploma Nacional d’Estudis Superiors Musicals amb menció per unanimitat a la prova instrumental en aquesta institució. A continuació, va esdevenir artista resident al Banff Centre for the Arts (Canadà), Steans Institut for the Arts (Festival de Ravinia, EUA) i finalment a l’Acadèmia Ravel (Saint-Jean-de-Luz, França).

Gràcies a les beques del Ministeri d’Afers Exteriors (beca Lavoisier) i del Mecenatge Société Générale, va estudiar durant dos anys a la Guildhall School of Music and Drama a Londres (postgrau) i a la Universitat de Stony-Brook a Nova York (màster). Va seguir llavors els consells de grans mestres: Georgy Sebok, Walter Levine, Alexander Volkov, Paul Berkowitz (deixeble de Rudolf Serkin a l’Institut Curtis), Jean-Claude Pennetier, Olli Mustonen, Bernard Greenhouse (violoncel·lista del Trio Beaux-Arts). 

Sophia va ser finalista a la Competició Yamaha Kemble, semifinalista al YCAT i al Concurs Internacional d’Illzach, i va guanyar el primer premi a la Competició Simfònica de Guildford el 1993.

Curiosa per la música del seu temps, Sophia Vaillant participa en la creació d’obres contemporànies, amb l’Ensemble Instant Donné, a l’abadia de Royaumont, l’Ensemble Oden a Odessa, Ucraïna, l’Ensemble Fa dirigit per Dominique My, entre d’altres. S’implica en diversos projectes de música improvisada (amb el pintor Félix Rozen, entre altres) i teatre (torneig d’improvisació a Poitiers, Instants Chavirés a Montreuil, composició de música per a una creació de música i teatre al Rideau Rouge, al Goethe Institut a París…).

També dedica gran part del seu temps al tango i ha tocat especialment amb l’orquestra La Tipica de Juan Cedron, amb qui va gravar un CD, i participa en diverses emissions de ràdio (Le fou du roi, Sous les étoiles, Un Mardi idéal). Cesar Stroscio, Nini i Rudi Flores, Nicolas Ledesma també han estat els seus companys de tango.

El 2009 va fundar el grup “TamborTango”, el repertori del qual inclou tant peces tradicionals com obres més modernes d’Astor Piazzolla. La seva passió per la música de cambra, que li permet tocar amb artistes reconeguts com PH Xuereb, P Muller, A Roussin, Y Chiffoleau, B Cazauran, V Mendelssohn (especialment durant els cursos de l’Escola Britten a Périgueux), així com ser membre del Trio Von Paris (amb Sona Khochafian i Ariane Lallemand), no li fa descuidar la seva carrera solista: nombrosos recitals a França (Sala Cortot a París, Acadèmia Musical de Chartreuse, Sala Molière i Òpera de Lió…), a Alemanya (Hannover), Països Baixos, Anglaterra (Institut Francès a Londres, Església Saint-Martin-in-the-Fields, Concert de Schumann amb l’Orquestra Simfònica de Guildford, Barbican Foyer, Southwark…), EUA (Staller Centre), Txecoslovàquia (Atrium de Praga) i més. També és presidenta de l’associació Femmes et Musique, i ensenya al Conservatori Frédéric Chopin del 15è districte de París.