CONCERT N. 15 – GALA D’ÒPERA

VERÓNICA TELLO, soprano
ANTONIO PÉREZ IRANZO, tenor
VITTORIO DE CAMPO, baix
STANISLAV ANGELOV, piano

SANT PERE DE RODES
Dissabte, 24 d’agost de 2024, a les 20h.

PROGRAMA

Charles Gounod
Avant de quitter ces lieux (Faust)

Francesco Cilea
Ecco: Respiro appena… Io son l’umile ancella (Adriana Lecouvreur)

Giacomo Meyerbeer
Nonnes, qui reposez (Robert le Diable)

Erich Wolfgang Korngold
Mein Sehnen, mein Wähnen (Die tote Stad)

Giacomo Puccini
O mio babbino caro (Gianni Schicchi)

Wolfgang Amadeus Mozart
La ci darem la mano (Don Giovanni)

***********

Giuseppe Verdi
Niun mi tema (Otello)

Giuseppe Verdi
Ave Maria (Otello)

Giuseppe Verdi
Già nella notte densa (Otello)

Giuseppe Verdi
O tu, Palermo (I vespri Siciliani)

Giuseppe Verdi
O Carlo! Ascolta, io morró (Don Carlo)

Giacomo Puccini
Vissi d’arte (Tosca)

Pietro Mascagni
Intermezzo (Cavalleria Rusticana)

Gioachino Rossini
Largo al factotum (Il Barbiere di Siviglia)

Franz Lehar
Lippen Schweigen. (La Vídua Alegre)


VERÓNICA TELLO, soprano
Neix a Madrid, on inicia els seus estudis de cant i interpretació musical amb David Mason i al mateix temps estudia durant dos anys a Itàlia amb Mirella Freni. Va rebre formació en Tècnica Alexander durant cinc anys. Verónica es perfecciona a nivell interpretatiu amb grans cantants com Montserrat Caballé, Bonaldo Giaiotti, Enzo Dara, Jaume Aragall, Carlos Chausson, Katia Ricciarelli, Raina Kabaivanska, Roberto Scandiuzzi i Fiorenza Cedolins.

Va ser seleccionada per Giancarlo Del Monaco per realitzar un Màster d’Interpretació Escènica a Espanya a la Universitat d’Alcalá de Henares on va treballar i va debutar escenes de l’òpera Madama Butterfly. Va realitzar l’Acadèmia d’Alto Perfeccionament del Festival Puccini a Torre Del Lago el 2019. Aquest mateix any realitza l’Operastudio del Teatro de Livorno com Mimi de La Boheme. A l’agost del 2022 va realitzar un Màster d’especialització en repertori Mozartiano al Mozarteum de Salzburgo.

Ha estat guanyadora d’importants premis en certàmens internacionals com el Concurs Internacional de Cant Luciano Pavarotti, el Concurs Viotti de Vercelli, el Concurs Internacional de Cant d’Alcalá de Henares, el Concurs de Les Corts a Barcelona, el concurs Mirabent, Concurs Magda Olivero i Concurs Giuditta Pasta, en el Concurs Internacional de Cant Fiorenza Cedolins el 2021, va ser premiada per diverses institucions i teatres com el Teatro Real de Madrid, Teatro della Maestranza de Sevilla i el Teatro Les Arts Reina Sofía de València.

Va actuar per al Secretari de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, en la cerimònia de lliurament de la Medalla d’Honor a Espanya. Va fer el seu debut als escenaris amb el rol de Mimi en l’òpera La Boheme al Teatro Jovellanos de Gijón, paper que la va portar a cantar a l’Òpera Nacional de Moldàvia, València, Saragossa i al Teatro Real de Madrid amb la Fundació Excelentia.

D’entre els papers que ha interpretat i els que estan en el seu repertori es troben Suor Angelica, Mimi, Leonora de La Forza del Destino, Desdemona d’Otello, Liu de Turandot, Amelia de Simone Boccanegra i de Ballo in Maschera, Aida, Micaela de Carmen, Fiordiligi, 9a Sinfonia de Beethoven, Madama Butterfly. Participa en l’última edició de l’Acadèmia d’Òpera Italiana del Mestre Riccardo Muti a Ràvena, Itàlia, debutant com soprano solista en la Missa de Rèquiem de Verdi dirigida pel Mestre Riccardo Muti en el Concert d’obertura i participant a totes les lliçons de l’Acadèmia del Mestre.

ANTONIO IRANZO, tenor
Inicia els seus estudis de cant com a baríton líric juntament amb Don José Cuellar el 1998 i amb ell continua estudiant fins als seus darrers dies. Al mateix temps cursa estudis de música i cant dins de l’ABRSM (Associated Board of Royal Schools of Music, London). El 2011 coneix la soprano, pianista i compositora Ángeles Lopez Artiga que es converteix en el seu referent tècnic vocal i musical fins a l’actualitat. També complementa el seu entrenament en tècnica vocal amb Arwel Trehane a Londres.

Ha realitzat cursos de perfeccionament vocal i interpretació amb Montserrat Caballé, Dale Fundling, Salvatore Fishichella, Ricardo Visus i, en múltiples ocasions juntament amb el tenor Jaume Aragall (amb el qual va preparar el seu rol d’Alfredo).

El 2006 inicia la seva activitat lírica professional internacional (Espanya i Regne Unit) com a baríton durant quatre anys, amb múltiples rols en el pla operístic (Belcore/L’Elixir, Figaro/Barber de Sevilla, Escamillo/Carmen, Marcello/Boheme, etc). Obté gran repercussió i crítica internacional amb el seu Escamillo en la producció del Bristol TF Theatre el 2007 i en la seva gira nacional juntament amb la companyia Opera Internacional amb 15 actuacions el 2009, representant Fígaro al Barber de Sevilla. També diverses incursions en el repertori de sarsuela (Vidal/Luisa Fernanda, Sumo Sacerdot/Corte del Faraón, etc). Realitza alhora múltiples concerts tant a Espanya com al Regne Unit.

El 2010, es retira dels escenaris durant un any per redirigir la seva tècnica cap a la tessitura de tenor on rep el suport inestimable de Jose Cuellar, Ángeles Lopez-Artiga i del tenor Jaume Aragall. Debuta amb gran èxit en el rol de Lensky a Eugene Onegin durant el Festival Internacional d’Opera de Marbella, rol que repeteix en diverses ocasions en teatres d’Espanya com el Teatre Principal d’Alacant i Ourense. Sis mesos després debuta en el rol d’Alfredo a La Traviata en diferents teatres principals d’Espanya. El segueix, el 2012, a Viena, Àustria debuta el rol de Sou-Chong “Das Land des Lächelns” amb 13 representacions amb gran acceptació de la crítica internacional. El 2013 torna a encarnar el rol d’Alfredo a La Traviata per a Opera Catalunya (Associació d’Amics de l’Opera de Sabadell) amb la qual realitza 10 representacions, juntament amb les sopranos Maite Alberola, i els barítons Ismael Pons i Ángel Ódena.

El 2013 interpreta Don Jose (Carmen) per a l’Òpera de Rousse en un tour per Espanya. A partir del 2014 encarna Turiddu, Cavalleria Rusticana, Pinkerton (M. Butterfly), Caravadossi (Tosca) en diferents teatres del Regne Unit (International Woodhouse Opera Festival (Surrey, UK), Newcastle, Birmingham, Bristol, etc. També ha debutat els rols de Pinkerton (M. Butterfly), Caravadossi (Tosca) i Florestan (Fidelio) en produccions realitzades en teatres espanyols i britànics entre 2014 i 2016. El 2016 destaquen les seves representacions com Alfredo (La Traviata) als teatres principals d’Ourense, Elx i Logronyo, així com Don Jose (Carmen) al teatre Isabel la Catòlica de Granada, juntament amb la Companyia d’Opera Nacional de Moldàvia, rol que torna a interpretar en la producció de Berlín el 2017 i recentment en diverses ciutats d’Espanya juntament amb l’Orquestra del Regne d’Aragó.

El 2018 i 2019 torna a encarnar el rol de Don Jose en diverses produccions a nivell internacional juntament amb la companyia Opera Clasica, en diversos festivals d’Opera a Frankfurt i Wiesbaden. El 2022 interpreta Sou-Chong “Das Land des Lächelns” juntament amb la companyia Opera Clasica, en diverses ciutats alemanyes (Wiesbaden, Frankfurt, etc). El 2023 apareix en el cicle de concerts de les Arts en Paral·lel en col·laboració amb el Palau de la Música de València, amb un espectacle líric denominat La Dolce Vita.

Ha treballat sota la batuta de directors de la talla de V. Sheiko, P. Leonard, N. Todorov, C. Prince, V. Vasilenko, C. Pollack, V. Dohoratu, R. Casero, V. Lenko i Daniel Gil de Tejada, tant en recitals com en representacions operístiques. Va obtenir gran èxit juntament amb la soprano Miki Mori el 2010 en els recitals juntament amb l’Orquestra de la Ràdio Nacional de Kíev (teatre Principal d’Ourense 2009) i en la gira de concerts de “Los Tres Tenores” juntament amb l’Orquestra de la Ràdio Nacional de Kíev realitzada per Nadal del 2010. El 2016 va participar en els concerts de Nadal i Any Nou juntament amb l’Orquestra Filharmònica Nacional de Moldàvia en Teatres Principals d’Alacant, Ourense i Toledo.

A nivell internacional ha realitzat múltiples recitals, concerts i oratoris arreu del món (Belfast, Kilkeny, Exeter Festival, Gstaad, Wiesbaden, Frankfurt, Dubai, Moscou, etc). El 2016 va ser el tenor principal dins del concert multitudinari “Night of the PROMS” in Priory Park, retransmès per la BBC. R Night of the PROMS” with British Philharmonic Orchestra (Southend, UK). El 2019 va obtenir gran èxit internacional en retransmetre’s mundialment pel Channel 5 del Regne Unit, els concerts del QEII, Dubai “A romantic Valentine’s” Opera Gala.

A Espanya, destaquen diversos concerts al Palau de la Música de València, participant freqüentment en el cicle “Les Arts en Paral·lel” com a tenor principal en els concerts anuals des del 2012-2021 sempre sota la direcció d’Ángeles Lopez Artiga. Realitza de 2022-2024 Concerts al llarg de la geografia espanyola tant en solitari com juntament amb altres cantants (Tres Tenores, etc). Durant els darrers 6 mesos Antonio ha tornat a l’estudi tècnic vocal i de repertori amb la seva mentora Ángeles Lopez Artiga, per fer de nou una transició cap a baríton líric, sent aquest concert la seva primera aparició pública. Projectes futurs inclouen diverses gires de concerts el 2024 i 2025 per Emirats Àrabs i Llatinoamèrica.

STANISLAV ANGELOV, pianista
Nascut a Burgàs, Bulgària, comença els seus estudis musicals al Conservatori Pancho Vladigerov de la mateixa ciutat, llicenciant-se en piano. Més tard es trasllada al Conservatori Estatal de Sòfia on s’especialitza piano i direcció amb el professor Georgi Robev.

Ha obtingut el premi de millor pianista acompanyant al Concurs Internacional d’Òpera  Boris Christoff,  Sòfia. A més, ha treballat com a mestre acompanyant de l’Òpera de Catalunya des del 2001 fins el 2009. Ha acompanyat les Master-Class del tenor Jaume Aragall i el Concurs Internacional de Cant que porta el seu nom, acompanya també regularment el Concurs Francesc Viñas.

Stanislav ha col·laborat amb el Teatro della Scala di Milano a la producció de West side story de L.Bernstein al Teatro delle Musse a Ancona (Itàlia). Ha treballat pel Gran Teatre del Liceu convitat com a mestre acompanyant en les produccions de: Rigoletto amb J.López-Cobos, Madama Buterfly amb Ives Abel, Turandot amb Giulliano Carella, Manon Lescaut amb Renato Palumbo… Ha intervingut en diferents concerts temàtics realitzats al “Foyer” del teatre com la Petite messe sollennelle de G.Rossini amb José Luís Basso. També participa en les produccions infantils del Petit Liceu com El Superbarber, adaptació al català de l’òpera bufa Il barbiere di Siviglia de G.Rossini, posada en escena pel Tricicle, l’espectacle Allegro vivace  dirigit per Comediants del qual ha fet els arranjaments i la direcció musical i també La Ventafocs, aquestes produccions es representen per tot l’Estat Espanyol. També ha col·laborat amb l’Orchestre Philharmonique de Luxembourg, convidat pel Mº Gustavo Gimeno, com a co-repetidor de les seves produccions operístiques.

Desde la temporada  2008-2009 fins ara, és mestre acompanyant i coordinador musical del Palau de les Arts Reina Sofia de València, on ha treballat amb Mestres com Lorin Maazel, Valery Gergiev, Plàcido Domingo, Omer Meir Wellber, Riccardo Chailly, Gustavo Gimeno, Nicola Luisotti, Henrik Nánási i Zubin Mehta entre d’altres.

VITTORIO DE CAMPO, baix
Vittorio De Campo va estudiar cant líric mentre cursava els últims anys d’Economia a la Universitat de Milà Bicocca. Ha obtingut diversos primers premis en concursos internacionals de cant, com el Concurs Marmo all’opera 2022, el Concurs Internacional de Cant Magda Olivero 2022, el Giuditta Pasta 2023, o el premi al millor baix al concurs Nicolaj Ghiaurov Canzone dal cuore 2015, entre molts altres.

El seu debut escènic va ser amb Tosca al Festival Puccini de Torre del Lago, on va treballar al costat de Jose Cura, Maria Guleghina, Hui He i amb directors d’escena com Giancarlo Del Monaco. El 2019 participa en la gira de Carmen en diversos teatres d’Espanya, al Festival de Torre del Lago Puccini i debuta el seu primer rol de protagonista com Ramfis en Aida dirigida escènicament per Cristina Muti al Teatre Alighieri de Ravenna.

Va debutar Colline (La Bohème) al XXV Concert Benèfic de la Fundació Cofares al Teatre Reial de Madrid, dirigit per Kynan Johns. Ha cantat la Novena Simfonia de Beethoven en diversos Auditoris d’Espanya, com Madrid, Saragossa i al Teatre Reial. Al desembre de 2021 va participar a l’Acadèmia d’Òpera Italiana Riccardo Muti en l’òpera Nabucco com Gran Sacerdot di Bel, a Milà, Rimini i Ravenna dirigida per Riccardo Muti. Va actuar amb el mateix paper al Domstufen Festspiele a Erfurt a l’estiu de 2022.

Ha donat la veu de baix al Rèquiem de Verdi al Teatre Nacional d’Albània, retransmès per la Ràdio Televisió de Tirana. El 2023 ha cantat La bohème, Colline, al Teatre Alighieri de Ravenna i al Teatre Galli de Rimini sota la direcció de Cristina Muti.

Debuta Mefistòfeles a la Damnation de Faust de Berlioz al Domstufen Festspiele a Erfurt i aquest mateix estiu el Rei a Aida a la Fondazione Arena di Verona, juntament amb Maria José Siri i Anna Pirozzi, dirigit per Daniel Oren.

Comença la seva col·laboració amb el director Riccardo Muti com il Commendatore en Don Giovanni i amb posada en escena de Chiara Muti al Teatre Massimo de Palerm. La col·laboració amb el mestre Muti continuarà a Milà i Ravenna amb Oroveso a la Norma de Bellini i a la primavera al Spring Festival a Tòquio com Ramfis en Aida. El 2024 canta el paper de Colline a La Bohème a l’Òpera de Las Palmas de Gran Canària.