Concert nº 6 – Festival « OFF » Toni Subirana

06ll Toni

CANÇONS DE REM I DE VELA
TONI SUBIRANA

Divendres, 9 d’agost, 2013


Toni Subirana, nascut a Barcelona l’any 1965 i resident al Baix Empordà des de 1992, va pujar per primer cop a un escenari als onze anys i  tres anys més tard va començar a compondre cançons.

L’any 1992 Subirana es va capbussar en la tasca de posar música a la poesia de Josep Maria de Sagarra fins a enllestir un repertori on hi trobem representats pràcticament tots els llibres de “cançons” del poeta. Aquesta obra es va enregistrar sota la direcció de Manel Camp. Més de cent-cinquanta poblacions han vist aquest espectacle que es va presentar a “L’Espai” de dansa i música de la Generalitat i ha estat programat dintre de festivals internacionals com ara “Cançons de la Mediterrània” (Palma de Mallorca), “Trobadors i Joglars” o el Festival de la Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols).

L’artista actua regularment per tot l’Estat tant en solitari com amb el seu grup d’acompanyament amb veu i guitarra. En aquesta ocasió l’acompanyarà Alfonso Rojo amb guitarres, mandolina, acordió i violí.

 

CANÇONS DE REM I DE VELA

Toni Subirana ens presenta un repertori amb gust de sal centrat en les Cançons de rem i de vela de Josep Maria de Sagarra a les que ell mateix ha posat música i complementat amb una selecció de temes propis i de poemes musicats, relacionats amb el mar, d’autors clàssics com Joan Maragall o Joaquim Ruyra i d’altres contemporanis com Miquel-Lluís Muntané. No hi manca tampoc al repertori alguna versió de la cançó francesa, com La Mer, de Charles Trenet de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement.

 

 

LES CANÇONS DE PORT DE LA SELVA

“La cançó és aquella mena de gràcia natural que surt de la boca de l’home per fer-li companyia les hores de treball i que l’home la recorda i la reprèn en aquells moments que descansa el cos i s’engresca l’ànima.

L’instint de cantar és l’expressió de tots aquells raconets de l’esperit en els quals encara dura una llum divina que vol dir que en la selva complicada dels nostres sentiments i de les nostres passions hi ha encara algun marge intacte, algun arbrissó verd, que no han podrit els egoismes i que no han assecat les brutalitats. I en aquest marge i en aquest arbrissó s’hi belluga l’ocell invisible que inspira a la gent del poble la lletra i la música de les cançons.”

Josep Maria de Sagarra (Fragment extret del recull d’articles “Cafè,copa i puro”)

“Vint-i-cinc anys de poesia”, pròleg del volum de l’Obra Poètica. Ed Selecta 1947

 

PROGRAMA

Toni Subirana canta Josep Maria de Sagarra 

-Pel camí dels horts… (Josep Maria de Sagarra-Toni Subirana)

-Cap a la font camines…( Josep Maria de Sagarra-Toni Subirana)

-Fem un viatge sense cap raó… (Josep Maria de Sagarra-Toni Subirana)

-Quina cosa més bella sentir des del llit… (Josep Maria de Sagarra-Toni Subirana)

-Des del llagut es veu el poble franc… (Josep Maria de Sagarra-Toni Subirana)

-Bon dia, bellugueig i blau marí… (Josep Maria de Sagarra-Toni Subirana)

-Perquè tens la mirada… (Josep Maria de Sagarra-Toni Subirana)

-Madu (Josep Maria de Sagarra-Toni Subirana)

 

Toni Subirana canta altres cançons

-Enriqueta (Toni Subirana)

-Mamá y yo (Toni Subirana))

-Camí de ronda (Miquel Lluís Muntané-Toni Subirana)

-La ginesta (Joan Maragall-Toni Subirana)

-El pedaló (Toni Subirana)

-La mer (Charles Trenet-Charles Trenet-Albert Lasry)

-Vent fresquet de tramuntana (Joaquim Ruyra-Toni Subirana)

Empreses ol·laboradores